Suojellaan Sammalistoa!
Sammaliston metsä, Lehtiniitty ja Juppalanlampi ympäristöineen muodostavat pinta-alaltaan varsin pienen, hieman yli 10 ha alueen Sammalistonsuon kosteikon ja Juppalan kaupunginosan pientaloalueen välissä Riihimäellä. Runsaan paikallisen kasvi-, hyönteis- ja lintulajiston lisäksi täällä tavataan myös paljon vierailijoita kosteikolta ja kauempaakin. Luontoarvojen ja monimuotoisuuden solmukohtana alueen suojelun tarve on ilmeinen.
Riihimäen linnustoselvityksessä 2013–2014 todetaan: Juppalanlammen alue (sisältäen Sammaliston metsän) on pienestä koostaan huolimatta hyvin mosaiikkimainen ja elinympäristöiltään runsas, sillä siellä on hyvin erityyppisiä metsiä sekä pensaikkoa. Tämä näkyy myös lintujen määrissä sekä lajistossa.
Pesivän lajiston ohella Sammaliston metsän ja Juppalanlammen ympäristöt toimivat monille muille lajeille ruokailu-, lepäily- ja suoja-alueina. Monimuotoisuutensa myötä alue täydentää ja monipuolistaa erinomaisesti Sammalistonsuon kosteikon lintualuetta ja toimii tälle myös tärkeänä suojavyöhykkeenä kohti eteläpuolen asuinalueita.
Vaatimattomasta pinta-alastaan huolimatta Sammaliston metsä on merkittävä tikkalintujen pesintä- ja ruokailualue, missä viihtyvät hyvin myös muut vanhoja (laho)puita suosivat ja tarvitsevat lajit, esimerkiksi puukiipijä, hippiäinen ja pyrstötiainen.
Kostean maaston myötä alueella on myös runsaasti hyönteisiä. Sammalistosta on tavattu ja kuvattu luonnonsuojelulain rauhoittama idänkirsikorento. Se on luontodirektiivin IV(a) -liitteen laji (liite edellyttää tiukkaa suojelua) ja laji on myös rauhoitettu luonnonsuojelulain nojalla. Lain mukaan lisääntymispaikkojen hävittäminen ja heikentäminen on kiellettyä.
KARTOITUKSIA KAIVATAAN: KASVIT, HYÖNTEISET JA LEPAKOT
Linnuston ohella myös muu alueen monimuotoisuus kaipaisi tarkempaa selvittämistä, erityisesti kasvisto, hyönteiset sekä lepakot. Runsaan lahopuuaineksen vuoksi olisi hyvä selvittää, mitä lahopuustoa suosivia hyönteis-, sammal-, kääpä- ja jäkälälajeja alueella tavataan. Nämä olisi hyvä kartoittaa ammattilaisen tai vähintään edistyneen harrastajan toimesta.
Alueen kosteikot ja metsänreunat tarjoavat hyvät saalistusmahdollisuudet sekä suojaa eri lepakkolajeille, joista alueella on tavattu ainakin pohjanlepakko, vesisiippa, korvayökkö ja viiksisiippa/isoviiksisiippa. Nämä kaikki on mainittu luontodirektiivin IV(a) -liitteessä.
Katuvalaistuksen puuttuminen Lehtiniityntien ja Untolantien väliseltä osuudelta parantaa yöaktiivisten lajien mahdollisuuksia menestyä alueella.
Hyönteislajisto alueella on runsas, mutta melko täydellisesti kartoittamaton tai ainakin kirjaamaton. Koirakentän laitamilta on tavattu esimerkiksi pesintäalueillaan tiukkaa suojelua vaativa idänkirsikorento. Myös esimerkiksi verikorennosta ja ruusunverhoilijamehiläisestä on oletettuja havaintoja.
Sammaliston luontotyypit ovat monimuotoisia ja Riihimäen pienestä maapinta-alasta enää häviävän pieni osa edustaa Sammaliston alueen biotooppeja. Tarkemmassa kartoituksessa alueen kasvi- ja hyönteislajisto voi hyvinkin tarjota positiivisia yllätyksiä – kasvuympäristö on runsaan lahopuun ja sijaintinsa myötä erittäin potentiaalinen.
Sammaliston sijainti on suosiollinen
Sammaliston alue on nimen omaan sijaintinsa vuoksi enemmän kuin vain sattuman oikusta säilynyt ja unohdettu metsäryteikkö: pienestä koostaan huolimatta se monipuolistaa Sammalistonsuon lintukosteikkoa ja toimii suoja- ja ruokailualueena kosteikolla pesiville ja pysähtyville linnuille. Samalla alue luo viherkäytävän kosteikolta kohti kaupungin keskustaa ja ravirataa sekä eteläsuunnassa sijaitsevia (pieniä) metsäsaarekkeita. Sammaliston hevostallin alue toimii mainiona ruokailualueena hyönteissyöjälinnuille ja lepakoille. Metsän eteläpuolinen pensaikko toimii suojaisana pesimäympäristönä monille varpuslintulajeille. Koirien koulutuskentän reunamat tarjoavat hyvänä hyönteisalueena erinomaiset olosuhteet lukuisille korennoille sekä luonnollisesti myös alueella pesiville lintulajeille ja useille lepakkolajeille. Kaavasuunnitelman (Yleiskaava 2050) mukainen muutos virkistysalueesta asuinalueeksi paitsi tuhoaisi tämän pesimäympäristön, myös aiheuttaisi runsaasti rasitusta Sammaliston metsän alueelle ja vähentäisi tai jopa hävittäisi sen monimuotoisuus- ja luontoarvot.
”Kaupunkimetsät voivat toimia suojelualueiden tukialueina tarjoten sopivia elinympäristöjä lajeille, joille sopivia habitaatteja ei ole hoidetuissa talousmetsissä.”
Hamberg / Korhonen, Luonnonvarakeskus, HS 1.5.2023
PITKÄKESTOISELLA TARKKAILULLA SYNTYY LAAJEMPI KUVA
Alueen linnuston tilaa ja määrää on tutkittu vuonna 2013 Riihimäen linnustoselvityksessä. Pesimälajiston osalta selvityksen mukaisilla pistokävelyillä saa kohtuullisen tarkan kuvan, mutta vierailevat lajit jäävät luonnollisesti merkinnöittä. Pitkäaikaisen havainnoinnin pohjalta muodostunut kuva alueella viihtyvästä ja vierailevasta linnustosta on rikkaampi. Näitä havaintoja harrastajat ovat myös aktiivisesti tallentaneet BirdLife Finlandin Tiira-palveluun.
Riihimäen lepakkokartoitus vuodelta 2007 (Yrjö Siivonen & Terhi Wermundsen) on kattava, mutta kuten kartoituksen lopussa tekijät toteavat, kartoitus tulisi uusia samassa laajuudessa myöhemmin. Olisiko nyt sopiva hetki? Vuoden 2007 lepakkokartoituksen jälkeen Sammaliston alueelta on muun muassa löytynyt lepakoiden levähdyspaikka.
Pienilläkin alueilla on merkitystä monimuotoisuuden säilyttämisessä. Riihimäen lepakkokartoituksessa (2007) on korvayököstä mielenkiintoinen huomio: ”...korvayökkö saattaa saalistaa koko kesän vain muutaman puun ympärillä”.
Sammaliston metsän ja Juppalanlammen ympäristöt toimivat monille lajeille ruokailu-, lepäily ja suoja-alueina. Sammaliston metsä ja Riihiviidanojan / Juppalanlammen käytävä täydentävät ja monipuolistavat hyvin Sammalistonsuon kosteikon lintualuetta.
Esimerkkejä Sammaliston alueella tavatuista mielenkiintoisista lajeista
- Valkoselkätikka, vaarantunut VU
- Liejukana (pesintä), vaarantunut VU
- Punasotka, äärimmäisen uhanalainen CR
- Eri lepakkolajit, Luontodirektiivi IV(a)
- Idänkirsikorento, Luontodirektiivi IV(a)
- Pikkusieppo (vanhojen metsien laji)
Ehdotettuja toimenpiteitä
- Parasta olisi koko alueen suojelu
- Toimenpidekielto metsän alueelle
- Koirakentän reunat jätetään niittämättä/niityksi/istutetaan perhoskasveja
- Hyönteiskartoitus
- Kasvistokartoitus
- Lepakkokartoitus
- Talkoot vieraslajien poistamiseksi (lupiinit, jättipalsami jne.)
- Talkoot roskien ja jätteiden poistamiseksi
Sammaliston alueen havaintoja 2004–2024
Alla olevassa listauksessa 106 alueella pesinyttä tai vieraillutta lintulajia. Listassa mukana vain paikallisina havaitut ja viipyneet lajit, ei esimerkiksi ylilento- tai vastaavia havaintoja.
Riihimäen linnustokartoitus 2013, laskennassa havaitut lajit
- Sepelkyyhky, p
- Käpytikka, p
- Rautiainen
- Punarinta, p
- Satakieli, p
- Mustarastas, p
- Laulurastas, p
- Punakylkirastas, p
- Pensassirkkalintu
- Kultarinta, p
- Viitakerttunen, p
- Pensaskerttu, p
- Lehtokerttu, p
- Mustapääkerttu, p
- Pajulintu, p
- Harmaasieppo, p
- Kirjosieppo, p
- Pyrstötiainen, p
- Sinitiainen, p
- Talitiainen, p
- Harakka, p
- Pikkuvarpunen, p
- Peippo, p
- Viherpeippo, p
- Keltasirkku, p
p = pesintä
t = todennäköinen pesintä
Uhanalaisuusluokat (IUCN)
Punaisen listan luokat
RE = hävinneet
CR = äärimmäisen uhanalaiset
EN = erittäin uhanalaiset
VU = vaarantuneet
NT = silmälläpidettävät
DD = puutteellisesti tunnetut
Muut luokat (lajit eivät kuulu punaiselle listalle)
LC = elinvoimaiset
NE = arvioimatta jätetyt
NA = arviointiin soveltumattomat
Linnustokartoituksessa havaittujen lajien lisäksi alueella tehtyjä harrastajapohjaisia pitkäaikaishavaintoja pesinnöistä ja vierailijoista (Nyman, 2004–2024). Listauksessa mukana vain paikallisena havaittuja lajeja, ei esimerkiksi ylilentohavaintoja.
Satunnaisia vierailijoita Juppalanlampi/Juppala/Sammalisto 2012–2023
_
Lepakot
Detektorihavaintoja ja nähtyjä, Sammaliston metsä, Juppalanlampi ja Juppala
Kaikki nämä lajit on mainittu luontodirektiivin IV(a)-liitteessä.
_
Korennot
- Idänkirsikorento
_
Perhoset / yökköset
- Haavanlasisiipi
- Isosiilikäs
- Tiikerisiilikäs
- Kirjokehrääjä
_
Kasvit
- Kevätlinnunsilmä
_
Sienet
- Punamaljakas
Kuvia Juppalanlammelta ja Sammaliston alueelta, 2019–2023
Kaikki kuvat löytyvät suuremmassa koossa nymandesign.com/kuvat
73 kuvaa. | Karuselli pysähtyy, kun viet kursorin kuvan päälle. | © Ari Nyman, Maija Nyman, 2023. | Kopiointi ja kaikki käyttö ilman lupaa kielletty.
Yhteystiedot
Ari Nyman, 0405637663, info@nymandesign.com
Tämän dokumentin lähteet
tiira.fi | luontoportti.fi | inaturalist.fi | sudenkorento.fi | Riihimäen linnustoselvitys 2013–2014 (pdf) | Riihimäen lepakkokartoitus 2007 (pdf)
Lisää kuvia Sammalistonsuolta ja lähialueelta
Korento- ja muita hyönteiskuvia lähialueelta